ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΝΕΑ / Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΛΟΝΔΙΝΟ. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Αντίο, Βρετανία. Από τη 1 π.μ. (ώρα Ελλάδος) σήμερα, ο γράφων – και, μαζί του, περίπου 120.000 Ελληνες – ζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σαράντα τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα του 2016 (στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν, με 52%, υπέρ του να πάψουν να είναι πολίτες της ΕΕ), και αφού μεσολάβησαν τρεις αναβολές και αλλεπάλληλες απόπειρες από τους εντός και εκτός Βουλής Remainers να το αποτρέψουν, το Brexit είναι πια γεγονός.

Καλώς ήρθατε στην Μπρεξιτανία.

Εννοια-τοτέμ για κάποιους, εφιάλτης για άλλους, το Brexit λειτουργεί ως τυφώνας: καρατόμησε δύο πρωθυπουργούς (τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερίζα Μέι) και δύο αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης (τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών και τη Τζο Σουίνσον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών), προκάλεσε βαθύ χάσμα στην κοινωνία (μέλη οικογενειών που ψήφισαν διαφορετικά δεν μιλιούνται έως σήμερα), μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια (έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ανθρώπων που κατέφυγαν σε ψυχολόγο για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα), αύξηση των εγκλημάτων μίσους και των ξενοφοβικών επιθέσεων (και εναντίον Ελλήνων της Βρετανίας) και αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο (κάποιες εταιρείες μετακίνησαν εκτός Βρετανίας την έδρα ή μέρος του προσωπικού τους).

Και το κερασάκι στην τούρτα: το Brexit έφερε στην εξουσία έναν από τους μεγαλύτερους λαϊκιστές στην ιστορία της Βρετανίας. Μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μπόρις Τζόνσον έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, και, ουσιαστικά, «παίζει μπάλα» μόνος του, με το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ να έχει εξουδετερωθεί, τους Brexiteers στους κόλπους των Τόρις να μη συνιστούν πια απειλή για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανύπαρκτη, τουλάχιστον όσο οι Εργατικοί αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους.

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΩΣ 31/12/20. Τι ξημερώνει για τους Βρετανούς και τους Ελληνες την επομένη της Μεγάλης Εξόδου; Η αποχώρηση από την ΕΕ ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα στη Γηραιά Αλβιώνα και τις σχέσεις της Ελλάδας με το «νησί».

Στο μέλλον, όμως. Οχι τώρα. Για να παραφράσουμε τον γέροντα Παΐσιο, το Brexit έγινε, αλλά… είναι σαν να μην έγινε. Εως την 31η Δεκεμβρίου, δεν θα αλλάξει τίποτε στη σχέση Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς από σήμερα τέθηκε σε ισχύ η λεγόμενη «μεταβατική περίοδος» κατά την οποία η χώρα παραμένει ντε φάκτο μέλος της ΕΕ εφαρμόζοντας το κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, χωρίς όμως να έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων (γεγονός που εξοργίζει τους Brexiteers).

Στο διάστημα αυτό, οι διαπραγματευτές από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα συναντώνται τακτικά και στις δύο πρωτεύουσες με στόχο να διαμορφώσουν τη μελλοντική τους σχέση σε μια σειρά από τομείς: από το εμπόριο και τις μεταφορές, έως την εκπαίδευση, την ασφάλεια και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει απαγορεύσει διά νόμου την παράταση της μεταβατικής περιόδου, οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και η Κομισιόν, εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Αρκετοί στοιχηματίζουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός θα αθετήσει τον λόγο του.

Είναι, λοιπόν, πιθανό, τα πράγματα να μείνουν πάνω-κάτω τα ίδια για ένα απροσδιόριστο, για την ώρα, χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία επί της αρχής συμφωνία, παραπέμποντας στο μέλλον τη σύναψη «μίνι ντιλ» για κάθε τομέα ξεχωριστά, χωρίς να βαφτίζουν αυτή τη διαδικασία «παράταση».

Θεωρητικά, πάντως, ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος του no deal τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το στοίχημα του Τζόνσον είναι να τεθεί σύντομα εκτός εσωτερικής ατζέντας το Brexit το οποίο έχει μολύνει την πολιτική (έως έναν βαθμό και την κοινωνική) ζωή του τόπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Θα το κερδίσει; Θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων: από το πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις, από το εάν θα πληγεί ή όχι η βρετανική οικονομία, αλλά και οι τσέπες των Βρετανών, και από το εάν το Βασίλειο θα παραμείνει Ηνωμένο (η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον πιέζει ασφυκτικά για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας).

Στις σελίδες που ακολουθούν, επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε τη σχέση Ελλάδας – Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή, η οποία θα κριθεί, εν πολλοίς, από το πόσο «σκληρό» ή «μαλακό» θα είναι το διαζύγιο.

Με τη βοήθεια ειδικών, δίνουμε απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις για το τι αλλάζει και τι όχι από σήμερα. Παράλληλα, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας της Βρετανίας, γράφουν και μιλούν αποκλειστικά στα «ΝΕΑ».

Οδηγός επιβίωσης για τους Ελληνες

Και μετά το Brexit, τι; Τι θα γίνει με αυτούς που μένουν στη Βρετανία, αλλά και με όσους σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν εκεί στο μέλλον; Τι ισχύει για τους φοιτητές και τα δίδακτρα; Θα συνεχίσουν να κάνουν business as usual οι επιχειρηματίες; Θα απαιτείται βίζα για να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα;

1. Θα μπορέσουν να παραμείνουν οι Ελληνες που ζουν ήδη στη Βρετανία;
Τόσο οι περίπου 120.000 Ελληνες που βρίσκονται ήδη στη χώρα όσο και εκείνοι που θα μεταναστεύσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να παραμείνουν. Οσοι έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια οφείλουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης Καθεστώτος Εγκατεστημένου Πολίτη (Settled Status), δηλαδή άδειας μόνιμης παραμονής, διατηρώντας όλα τα υφιστάμενα δικαιώματά τους (εργασία, κοινωνική ασφάλιση, επιδόματα κ.λπ.). Οσοι βρίσκονται στη χώρα για μικρότερο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουν αίτηση προσωρινής παραμονής (Pre-settled Status). Μόλις συμπληρώσουν την πενταετία, θα υποβάλουν αίτηση απόκτησης Καθεστώτος Εγκατεστημένου Πολίτη. Εως το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, είχαν καταθέσει αιτήσεις 61.200 Ελληνες. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου 2021. Η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, σε συνεργασία με φορείς της ομογένειας, σκοπεύει να εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ελληνες θα υποβάλουν αίτηση.

2. Τι θα γίνει με τους Ελληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στο μέλλον στη Βρετανία;
Η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών καταργείται. Οσοι σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά θα υπόκεινται στη νέα μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος δεν είναι ακόμη γνωστές. Ο Τζόνσον έχει εξαγγείλει ένα μεταναστευτικό «πόιντ σίστεμ» αντίστοιχο με αυτό της Αυστραλίας. Οι Ευρωπαίοι θα μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Αλλοι θα καταφέρνουν να μείνουν στη χώρα, άλλοι όχι. Στους χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους ενδέχεται να χορηγείται βίζα εργασίας διάρκειας μόλις 12 μηνών. Εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν το σύστημα αυτό θα είναι έτοιμο τον προσεχή Ιανουάριο.

3. Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές;
Οσοι έλληνες φοιτητές εγγραφούν στα βρετανικά πανεπιστήμια έως και το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να αυξηθούν τα δίδακτρά τους (έως 9.250 στερλίνες ετησίως). Ωστόσο, από το 2021 τα δίδακτρα πιθανότατα θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να εξομοιωθούν με τους λοιπούς αλλοδαπούς φοιτητές (σήμερα πληρώνουν έως 38.000 στερλίνες ετησίως). Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν συναφθεί ειδική συμφωνία με την ΕΕ. Σήμερα, στα βρετανικά πανεπιστήμια φοιτούν περίπου 10.000 Ελληνες.

4. Θα καταργηθεί το roaming στα κινητά;
Εως τις 31 Δεκεμβρίου, όχι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι χρεώσεις περιαγωγής δεν θα επανέλθουν από τον Ιανουάριο του 2021. Πάντως, το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί και στο μέλλον το καθεστώς της περιαγωγής.

5. Θα μπορώ να ταξιδεύω ελεύθερα στη Βρετανία;
Ναι. Εως τις 31 Δεκεμβρίου, δεν αλλάζει απολύτως τίποτε. Ωστόσο, από το 2021, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με διαβατήριο και όχι με ταυτότητα όπως ισχύει σήμερα, ενώ ενδέχεται να τους ζητείται να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική αίτηση προτού ταξιδεύσουν. Πάντως, δεν θα χρειάζονται βίζα για ταξίδια με σκοπό τον τουρισμό.

6. Θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ;
Σίγουρα θα συνεχιστεί. Το πόσο απρόσκοπτα, θα φανεί. Στην Πολιτική Διακήρυξη που συνυπέγραψαν Βρετανία και ΕΕ αναφέρεται ως στόχος η υπογραφή μιας «φιλόδοξης» Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών χωρίς δασμούς, τέλη, επιβαρύνσεις και περιορισμούς. Ωστόσο, ο Τζόνσον διαμηνύει ότι η χώρα του δεν θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητο για μια εμπορική σχέση χωρίς περιορισμούς. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της εμπορικής συμφωνίας, το οποίο θα μάθουμε προς το τέλος του έτους – αν όχι αρκετά αργότερα.

7. Θα «κινδυνέψει» η φέτα από το Brexit;
Η προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ) – δεν θα είναι δεδομένη μετά το Brexit. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται η ελληνική φέτα, προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στη Βρετανία. Θεωρητικά, η χώρα δεν θα υποχρεούται να αναγνωρίζει αυτές τις ενδείξεις, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να διατίθεται στη βρετανική αγορά τυρί ξένης προέλευσης με την ονομασία φέτα. Επειδή, όμως, και η Βρετανία θέλει να προστατεύσει τα δικά της προϊόντα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η προστασία των ευρωπαϊκών ενδείξεων θα συνεχιστεί.

Τεράστια τα οφέλη από τους δεσμούς μας με την Ελλάδα

Της Kate Smith

Πριν από λίγες μόλις ώρες το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε σελίδα. Ακολουθώντας την εντολή των βρετανών πολιτών, το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα συνεχίζει τον δρόμο του εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με το βλέμμα μας στραμμένο στον κόσμο.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, το μήνυμά μας ήταν σαφές: το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν φεύγει από την Ευρώπη. Στο εξής, θα είμαστε ισότιμα, κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη αλλά συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι και εταίροι. Συνεχίζουμε να τιμάμε και να είμαστε περήφανοι για την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά και μαζί να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες.

Παρότι οι Ελληνες δεν έκρυβαν τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να ακολουθήσει τον δρόμο της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπήρχε πάντα στα λόγια τους ειλικρινής σεβασμός για τη λαϊκή εντολή και η πεποίθηση ότι το βάθος της φιλίας μας και ο πλούτος των σύγχρονων δεσμών μας δεν θα επηρεάζονταν από την εξέλιξη αυτή.

Και, βεβαίως, συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εκτίμηση! Αλλωστε τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: Είναι πολλά τα παραδείγματα Ελλήνων που διάλεξαν τη Βρετανία για δεύτερο σπίτι τους, που συμμετέχουν και συνεισφέρουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Βρετανίας.

Ελληνες φοιτητές επιλέγουν σταθερά τα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους και μαζί με έλληνες καθηγητές «μπολιάζουν» με το ταλέντο και την αφοσίωσή τους την ακαδημαϊκή ζωή της χώρας. Βρετανικοί όμιλοι δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ ολοένα και περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες και start-ups βλέπουν τη Βρετανία ως ένα επιχειρηματικό εφαλτήριο για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.

H αποχώρησή μας από τις δομές της ΕΕ θα αλλάξει το είδος της σχέσης μας. Ομως, πιστεύω ότι στην πραγματικότητα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε διμερή βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντλεί τεράστια οφέλη από τους δεσμούς του με την Ελλάδα και την παρουσία τόσο πολλών ταλαντούχων και δημιουργικών Ελλήνων στο έδαφός του. Και κατά τον ίδιο τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά να προσφέρει καθώς η Ελλάδα προχωρά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, της ανάκαμψης και του εκσυγχρονισμού.

Ηδη συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας και βρίσκουμε τρόπους να μοιραστούμε την εμπειρία μας σε θέματα διεθνοποίησης της εκπαίδευσης, μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η εμπειρία τόσο πολλών Ελλήνων στη Βρετανία σε αυτούς και τόσους άλλους τομείς, καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο τον πλέον κατάλληλο εταίρο για μια Ελλάδα που κοιτάζει μπροστά.

Σ’ έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για ένα νέο, συναρπαστικό ταξίδι. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο, ακόμα πιο δυναμικό μέλλον για όλους μας.

Η Κέιτ Σμιθ είναι πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα

 

Πρωταρχικός στόχος η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών

Του Δημήτρη Καραμήτσου-Τζιρά

Η απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από 47 χρόνια συμβίωσης δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε προβλέψιμη. Εντούτοις, μια ουσιαστική εξέταση της ιστορικής διαδρομής των σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δείχνει ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να θεωρείται τελείως απρόσμενη.

Ιστορικοί και οικονομικοί λόγοι, αλλά και η εν μέρει διαφορετική βρετανική προσέγγιση για τον ρόλο του κράτους, το σύστημα δικαίου, τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και για άλλα ζητήματα, βρίσκονται στη βάση της απόφασης αυτής.

Από σήμερα, 1/2/2020, η διαδικασία αποχώρησης αποτελεί γεγονός, και το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ παύουν πλέον να αποτελούν μια «ενότητα», στη βάση κοινών κανόνων και με κοινά εξωτερικά σύνορα.

Οι δύο πλευρές της Μάγχης, μέσα από μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, κατέληξαν σε συμφωνία για τις διαδικασίες αποχώρησης, οι οποίες ρυθμίζουν όχι μόνο σημαντικές πτυχές των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών τους, αλλά, κυρίως, τις επιπτώσεις του Brexit για τους πολίτες τους, σήμερα και στο μέλλον – είτε πρόκειται για τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε, αντίστοιχα, για τους χιλιάδες βρετανούς πολίτες που ζουν σε κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα συμμετείχε εξαρχής και ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Λονδίνου – Βρυξελλών ως κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά και ως χώρα με ιδιαίτερους ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τους στενούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών μας.
Από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας, λοιπόν, βασική μέριμνά μας ήταν η εξασφάλιση ενός πλαισίου ομαλής συνεργασίας Βρετανίας – ΕΕ, κυρίως όμως η δημιουργία μιας στενής μελλοντικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή.

Στην προσπάθεια αυτή, πρωταρχικός στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών και των οικογενειών τους, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι οι Ελληνες και οι Βρετανοί που θα θελήσουν στο μέλλον να αποκτήσουν επαγγελματική δραστηριότητα ή/και οικογενειακή έδρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα αντίστοιχα.

Οι παραπάνω επιδιώξεις της χώρας μας έχουν, σε μεγάλο βαθμό, γίνει πράξη με την καθιέρωση, στη βάση της αμοιβαιότητας, διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την κατά το δυνατόν ομαλή μετάβαση στο νέο, υπό διαμόρφωση, πλαίσιο σχέσεων. Βασικό στοιχείο αυτής της μετάβασης είναι (α) η διασφάλιση των υφιστάμενων δικαιωμάτων (μέσω της διαδικασίας εγγραφής στο EU Settlement Scheme και αντίστοιχων διαδικασιών στην Ελλάδα για τους βρετανούς πολίτες) και (β) η επιδίωξη (μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση ΗΒ – ΕΕ) ενός ευνοϊκού εργασιακού και οικογενειακού περιβάλλοντος για το μέλλον.
Οπως είναι φυσικό, όσο εκκρεμεί η τελική ρύθμιση για το εύρος και βάθος των μελλοντικών σχέσεων ΗΒ – ΕΕ, παραμένει η ανησυχία των πολιτών μας για τις πρακτικές επιπτώσεις αυτής της μετάβασης. Είναι επίσης προφανές ότι η υλοποίηση του αυτονόητου στόχου μας για στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας περνά και μέσα από τη ρύθμιση των μελλοντικών σχέσεων ΗΒ – ΕΕ, ενώ θα εξαρτηθεί και από την πολιτική συγκυρία της εποχής.

Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας του Brexit, η Ελλάδα επέδειξε μετριοπάθεια και σύνεση, σεβόμενη την απόφαση του βρετανικού λαού, μολονότι πιστεύουμε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αποτελεί απώλεια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σήμερα, λοιπόν, που ανοίγει μια νέα σελίδα, στόχος μας είναι να θεμελιώσουμε μια λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, σεβόμενοι τη μακρά ιστορία των δεσμών μας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε η νέα αυτή σχέση Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου να αντανακλά τη θέληση να ξεπερασθούν τυχόν προβλήματα, έτσι ώστε οι μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας των χωρών μας να είναι αντάξιες της κοινής ιστορικής διαδρομής μας.

Ο Δημήτρης Καραμήτσος – Τζιράς είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο

 

Η ζωή μετά το Brexit

Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο μετά το Brexit; «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε Ελληνες της Βρετανίας από όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής – πανεπιστημιακούς, γιατρούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και παράγοντες της ναυτιλίας – και τους ζήτησαν να διατυπώσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τη νέα εποχή. Παράλληλα, η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους της Βρετανίας στέλνει μήνυμα στον Μπόρις Τζόνσον για τα δικαιώματα των πολιτών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Κάποιοι γυρίζουν πίσω, άλλοι έρχονται τώρα»

Του Αυγουστίνου Γαλιάσου, διαχειριστή του μεγαλύτερου γκρουπ αποδήμων στο Facebook (Ellines sto Londino – Greeks in London), διευθύνοντα συμβούλου του δικτύου Greeklist Group

Ο μεγάλος φόβος των Ελλήνων είναι τι θα συμβεί μετά τη μεταβατική περίοδο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τον νέο μεταναστευτικό νόμο. Ορισμένοι ανησυχούν επειδή έκαναν αίτηση στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Πολιτών, αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση. Πολλοί ρωτούν τι χαρτιά χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε από και προς τη Βρετανία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα Ελλήνων που είχαν δουλειές χαμηλής ειδίκευσης και αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, βλέπω πολλούς νέους, συνήθως σε θέσεις στελεχών, να έρχονται για πρώτη φορά εδώ για αναζήτηση δουλειάς, παρ’ όλη την αβεβαιότητα. Ζω στη Βρετανία επί 16 χρόνια. Στην αρχή ήθελα να αποκτήσω τη βρετανική υπηκοότητα υπό τον φόβο του Grexit. Τελικά, ήταν το Brexit το οποίο με ανάγκασε να γίνω βρετανός πολίτης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

«Το Brexit ανέτρεψε κάθε βεβαιότητα»

Του Γιάννη Παλογέλη, αναπληρωτή καθηγητή Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο King’s College London

Το Brexit είναι ο μεγάλος άγνωστος. Ωριμάζοντας, μαθαίνει κανείς να μην αιφνιδιάζεται από τις ανατροπές που επιφυλάσσει η ζωή. Το Brexit είναι μια εξέλιξη αναπάντεχη και απευκταία στον πανεπιστημιακό χώρο του Λονδίνου. Αλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων και φοιτητών, αλλά και των ερευνητικών κονδυλίων, προέρχονται από την ΕΕ. Το Brexit παρεισέφρησε βίαια στην καθημερινότητά μας και ανέτρεψε κάθε βεβαιότητα. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η σύσταση και η εικόνα του πανεπιστημιακού χώρου και της κοινωνίας μας σε λίγα χρόνια, ποια θα είναι η σχέση μας με την Ευρώπη, αν θα μπορούν πλέον Ελληνες να έρχονται για εργασία ή για σπουδές, χωρίς να καταβάλλουν υπερβολικά δίδακτρα.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

«Γιατροί στα όρια της υπερκόπωσης»

Της Δρος Κυριακής Σονίδου, προέδρου του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασιλείου

Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητα η πιο μεγάλη πρόκληση για τον χώρο μας. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit. Ενας στους τρεις γενικούς ιατρούς (GPs) βρίσκεται στα όρια της υπερκόπωσης, δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές. Παράλληλα, από το 2016 πάνω από 10.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι ευρωπαίοι γιατροί καλύπτουν πάνω από το 70% των αναγκών του NHS. Εχουν καταγράφει πρόσφατα τέσσερα περιστατικά βίας κατά γιατρών. Ποιος θα υποστηρίξει τις ανάγκες του κόσμου και ποιος των γιατρών έξω από την οικογένεια της Ευρώπης;

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

«Νέες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες»

Του Λούη Λοΐζου, προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

Το Brexit θα δημιουργήσει μια καινούργια κατάσταση πραγμάτων που ενδεχομένως να επιφέρει και ευκαιρίες. Λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο – σε ορισμένες περιπτώσεις πέραν των 100 ετών – δημιουργούνται νέες προοπτικές στον σχεδιασμό ανάπτυξής τους στο εξωτερικό. Εξάλλου, η παρουσία τους στο Λονδίνο μετά το Brexit, ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όσον αφορά την άμεση διεκπεραίωση των τραπεζικών τους αναγκών. Σε αυτό το στάδιο, ελάχιστα γνωρίζουμε για τη μορφή που θα πάρει το πλαίσιο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ενιαία αγορά της ΕΕ και αντιστρόφως μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Το ΗΒ πρότεινε ένα σύστημα ενισχυμένης ισοδυναμίας αντί των δικαιωμάτων «διαβατηρίου» (passporting), το οποίο θα διεύρυνε την υπάρχουσα κοινοτική έννοια της ισοδυναμίας. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μια ενδελεχής συμφωνία που θα διασφαλίζει τον χρηματοπιστωτικό και επαγγελματικό τομέα.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

«Η ελληνική ναυτιλία θα αξιοποιήσει το Brexit»

Του Δημήτρη Μονιούδη, προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Μεγάλης Βρετανίας

Σίγουρα θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πλήρως τους λόγους και τις επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία και την ΕΕ. Τα μέλη μας προσδοκούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μια βαθιά δημοκρατική και αξιοκρατική κοινωνία, ισχυρή οικονομικά, με χαμηλό πληθωρισμό και ανεργία. Μια χώρα χωρίς περιορισμούς για τους έλληνες εργαζόμενους, φοιτητές και επιχειρηματίες. Πολλά από τα μέλη μας απασχολούνται στον ευρύτερο ναυτιλιακό χώρο κι ενώ δεν περιμένουμε καμία ουσιαστική αρνητική επίπτωση, είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα θα αξιοποιήσει παραγωγικά οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί σε περίπτωση εξελίξεων.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Ο Μπόρις αθέτησε την υπόσχεσή του»

Της Μάικε Μπον, ιδρύτριας της οργάνωσης The3million για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων της Βρετανίας

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο σημερινός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία ότι θα τους χορηγηθεί αυτομάτως άδεια επ’ αόριστον παραμονής. Η υπόσχεση αυτή αθετήθηκε: οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν αυτομάτως το νέο καθεστώς παραμονής. Υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση για να παραμείνουν στο σπίτι τους. Οσοι δεν το κάνουν, θα γίνουν παράνομοι μετανάστες. Απαιτούνται επειγόντως διασφαλίσεις για το νέο, αποκλειστικά ψηφιακό, σύστημα, έτσι ώστε κανένας να μη χάσει το δικαίωμά του να παραμείνει. Προκειμένου να μη συνεχιστεί η ανησυχία και να αποφευχθούν διακρίσεις, ζητούμε να εκδίδεται έγγραφο που να αποδεικνύει το δικαίωμα παραμονής και να δοθούν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν το αυτόματο δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.

 

Links (paywall):

Βρετανία Η Μεγάλη έξοδος

Οδηγός επιβίωσης για τους Ελληνες

Τεράστια τα οφέλη από τους δεσμούς μας με την Ελλάδα

Πρωταρχικός στόχος η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών

«Κάποιοι γυρίζουν πίσω, άλλοι έρχονται τώρα»

«Το Brexit ανέτρεψε κάθε βεβαιότητα»

«Γιατροί στα όρια της υπερκόπωσης»

«Νέες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες»

«Η ελληνική ναυτιλία θα αξιοποιήσει το Brexit»

«Ο Μπόρις αθέτησε την υπόσχεσή του»