Climate Change Photo Exhibition – Kiprioi tou Kosmou RIK

Climate Change Photo Exhibition – Kiprioi tou Kosmou RIK

 

Στα πλαίσια της εκπομπής Κύπριοι του Κόσμου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), “φιλοξενήθηκε” το ένθετο “Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κλιματική αλλαγή” της βραβευμένης Κύπριας Φωτογράφου Μαρίνας Αντωνίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Κακουρής, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Θεόδωρος Γκότσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου Λούης Λοΐζου και η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου Αγάθη Καλησπέρα. 

Ο Λούης Λοΐζου, έταιρος στην Loizou & Co, ανέφερε “ Η Μαρίνα Αντωνίου είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου και απόψε αναδεικνύει το ταλέντο της στη φωτογραφική τέχνη. Είναι αξιοθαύμαστο και αξιοσημείωτο να βλέπουμε άτομα από την Ένωση, με καταπληκτική καριέρα να δείχνουν και την άλλη μεριά του εαυτού τους μέσω αυτής της έκθεσης που απόψε διοργανώνει στο Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Ο φακός της Μαρίνας Αντωνίου καταδεικνύει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από όλα ο πλανήτης μας, στον οποίο όλοι μας ζούμε και αναπνέουμε, έχει ένα μεγάλο θέμα, την επίπτωση που θα προκύψει από την κλιματική αλλαγή.  Είτε από την αύξηση της θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων καθώς και επίσης την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, έχουμε το ενδεχόμενο σοβαρών επιπτώσεων, τόσο στο οικοσύστημα όσο και σε εμάς τους ίδιους τους ανθρώπους. Ο φακός της Μαρίνας Αντωνίου δείχνει τη μοναδικότητα του πλανήτη μας, την αξιοθαύμαστη ομορφιά αυτού του πλανήτη από ένα μεγάλο αριθμό διαφόρων μερών όπως την Ανταρκτική, την Ισλανδία, μέχρι την Αφρική αλλά και μέρη της Ευρώπης όπως την Ελλάδα μας, την Κύπρο και την Ιταλία. Όλα αυτά καταδεικνύουν και δείχνουν τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και επίσης δείχνουν ότι είμαστε σε ένα κόσμο ο οποίος είναι μοναδικός και χρειάζεται να τον προστατεύσουμε”. 

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και φίλοι της τέχνης της φωτογραφίας “Ονομάζομαι Sara και γνωρίζω τη Μαρίνα περίπου δέκα χρόνια. Είμαστε φίλες αλλά έχω αγοράσει κι ένα αριθμό βιβλίων της με φωτογραφίες της όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη κι εγώ που γνωρίζω τη δουλειά της, το κύριο συναίσθημα που λαμβάνω από αυτή την έκθεση είναι υπέροχο. Και είναι υπέροχο να βλέπω το εύρος της δουλειάς της. Ακόμη και σε μια αίθουσα με φωτογραφίες της, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν τόσο πολύπλευρη και πολυτάλαντη ως φωτογράφος. Αν έρθετε σε αυτή την έκθεση θα δείτε εικόνες με εύρος από τα υπέροχα και με ακρίβεια κοντικά των λιονταριών, τα Ιμαλάια και τοπία της Βενετίας. Πιστεύω ότι είναι μια καταπληκτική έκθεση και αξίζει τον κόπο να δει κανείς τη δουλειά της. Υπάρχει κάτι για όλους”. 

“Ονομάζομαι Grahm και γνωρίζω τη Μαρίνα 4-5 χρόνια. Πιστεύω πως απλά κοιτάζεις τις φωτογραφίες και είναι συγκλονιστικές. Αλλά επίσης φέρνει στο προσκήνιο πόσο εύθραυστο είναι το περιβάλλον και πόσο σημαντικό είναι για εμάς να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Να βεβαιωθούμε ότι δε θα το βλάψουμε ανεπανόρθωτα. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση και πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις. Για μένα προβάλλει πόσο σημαντικό είναι αυτό. Έντονη εισήγηση μου είναι να έρθει ο κόσμος να τη δεί. Είναι μια θαυμάσια φωτογραφική έκθεση. 

Από πλευράς της η Διευθύντρια της Citi και συμπροεδρεύων της Citi Arts Club, Bridget Kennedy, ανέφερε “ Η σχέση μου με τη Μαρίνα είναι ως φίλη και συνάδελφος. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν πολύ δραστήριο μέλος του Arts Club με τη φωτογραφική τέχνη της. Για τέσσερα χρόνια κέρδισε το “Βραβείο Επιλογής  από το Κοινό” σε όλες τις εκθέσεις φωτογραφίας. Είναι ένα πολύ δημοφιλές και επιτυχημένο μέλος του Arts Club. αναγνώρισα κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες και η αντίδραση μου είναι ότι πρόκειται για μια συλλογή φωτογραφιών που προκαλεί τη σκέψη σε ένα πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, ο πλανήτης μας κινδυνεύει και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να το σώσουμε”. 

Η φωτογράφος Μαρίνα Αντωνίου δήλωσε “Συνδειάζω και τη δουλειά μου στον Τραπεζικό τομέα και τη φωτογραφία, μου αρέσουν και τα δύο, οπότε είμαι ευτυχής που μπορώ να κάνω και τα δύο. Κατάγομαι από τη Λευκωσία, η μητέρα μου είναι από τη Πάφο και ο πατέρας μου από την Αμμόχωστο. Ήρθα Αγγλία για να σπουδάσω, μου άρεσε πολύ και έμεινα.